Sosu-skolen i Hillerød vil være Danmarksmestre i skills

Oprettet: 5. september 2022
Af: Jeanette P. B. Dalsgård
Susan klar

Seks SSA-elever i Hillerød træner færdigheder inden for alle grene af uddannelsen. De lærer blandt andet, hvordan de kommunikerer med borgerne om forskellige sundhedsfaglige problematikker – og samtidig træner de op til mesterskaberne i skills

Torsdag den 1. september møder seks social- og sundhedsassistent-elever op til skills-træning på sosu-skolen i Hillerød. Det er alle unge kvinder mellem 17-24 år. Men det kunne lige så godt have været en blanding af unge mænd og kvinder.
Hele formiddagen bruger de på teoretisk undervisning og eftermiddagen bliver brugt til fysisk og praktisk træning. Denne dag træner eleverne skift af kateter, mobilisering og væske-og fødeindtag hos en borger, som efter udskrivelse fra sygehuset, har fået plads på en aflastningsplads. Eleverne træner for at komme med til regionsmesterskaberne i Brøndby i oktober. Målet er at blive Danmarksmestre i skills.

Skills-træner Thomas Nielsen fortæller i denne video, hvad skills er og hvordan de arbejder med på sosu-skolen i Hillerød
Video: Jeanette P.B. Dalsgård

Dagens borger: Solvej Svendsen

Inden dagens træning, har eleverne fået tilsendt det materiale, undervisningen bygger på. Dagens borger hedder Solvej Svendsen. De møder hende på en aflastningsplads, hvor hun skal være, indtil hun skal hjem. Hun har tilbagevendende blærebetændelse og kan ikke kontrollere sin vandladning. Hun har fået lagt et kateter på sygehuset.
Derudover indeholder materialet en oversigt over de problematikker, der er forbundet med Solvej, og hvad eleverne skal være opmærksomme på i forhold til de problematikker.

Eleverne vilde med det

Seks SSA-elever deltager i skills-træningen i dag. De svarer alle med stor begejstring, at det er en god måde at lære på. Chanel Lorenzen på 23 år fortæller:

”Det er rart at have det i hænderne selv, efter at have set andre gøre det,”

og siger mere:

Det at prøve det foran andre, letter præstationsangsten og det at skulle vise det til eksamen også.”

Hun er i sin anden skoleperiode og lærer meget ved den sparring, hun får med de andre. Hun lærer at kaste sig ud i nye ting og så nyder hun, at starte dagen med en kop kaffe med de andre.

Karoline Lohse på 17 år har været i gang med uddannelsen i lidt over et år. Hun skal i praktik om 15 dage. Hun mener, at det gør tiden i praktikken nemmere, at hun har været med til skills-træning. Hun fortæller:

”Det er nærmest 1 til 1-undervisning. Det er fedt at kunne dykke ned i tingene. Til klasseundervisningen er der mange elever og jeg mister hurtigt koncentrationen.”

Karoline ved godt der er forskel på at gøre tingene på en dukke eller med en træner på skolen, i forhold til at gøre det på et rigtigt menneske. Hun siger:

”Til skills har jeg prøvet proceduren.”

Skillsdenmark står for Danmarksmesterskaberne i skills. Social- og sundhedsassistentelever har været med siden det første mesterskab, som blev afholdt i Odense i 2011.
Chefkonsulent hos SEVU (Sekretariatet for Erhvervsrettede velfærdsuddannelser), Karen Therkildsen forklarer, hvorfor det kun er SSA-elever, som deltager i skills:

” Uddannelsen er udvalgt til at være med til DM, fordi det er den af de to uddannelser, der har de største rekrutteringsudfordringer.”

Med de to uddannelser mener hun SSA-uddannelsen og SSH-uddannelsen.

Chefkonsulent for suso-skolerne, Michael Kümmel, supplerer:

”SSH-uddannelsen er så kort, så det kan ikke svare sig,”

og fortsætter:

”Desuden har SSA-eleverne en bredere tilgang til faget og et mere helhedsbaseret syn. Da det samtidig er dyrt at afholde skills, har vi valgt, at det kun skal være SSA-eleverne.”

At der kun bliver afholdt skills for elever under 25 år, er konkurrenceregler, som World-skills og Euro-skills har sat. Den internationale del af skills.

Danmarksmesterskabet bliver afholdt i februar 2023 i Fredericia og spænder over tre dage.

Skills-træningen

Efter at have været igennem den teoretiske del hele formiddagen, bliver eleverne nu delt op to og to og bliver præsenteret for hver en øvelse. Susan Brodersen er den ene af tre trænere på Sosu-H. Hun er oprindeligt uddannet SSA og har sidenhen taget en diplomuddannelse i Erhvervspædagogik. I dag spiller hun den Solvej, som har nedsat væske- og fødeindtag.

 Anne-Mette Østerholt er den Solvej, som ved en fejl har trukket sit kateter ud af blæren og nu skal have lagt et nyt. Hun er uddannet sygeplejerske og har undervist på sosu-skolen i 20 år og har været skills-træner i fire år. Inden øvelsen går i gang, læser hun opgaven højt for eleverne. Hun fortæller:

”Vi planlægger træningen ud fra elevernes ønsker, men også i forhold til mesterskaberne og de sundhedsfaglige problematikker, de kan møde dér.”

Pernille Morum Lauritzen bliver færdiguddannet social- og sundhedsassistent i maj 2023. Hun har været med til skills flere gange og var med til regionsmesterskaberne sidste år. Den 24-årige elev fortæller:

”Jeg føler mig godt klædt på til praktikken, men også omvendt. Det jeg lærer i mine praktikker, kan jeg virkelig bruge til skills-træning.”

Pernille er i øjeblikket i praktik på en kirurgisk afdeling. Der lægger de ofte kateter på patienterne. Den viden hun har fået der, sparrer hun med sin makker om under dagens skills med kateteranlæggelse hos Solvej.

Hvert par får 15 minutter til øvelsen. Inden de går ind til Solvej, taler de sammen om, hvad de skal sige og hvordan de skal tackle problematikken. Når øvelsen er forbi, giver hver træner feedback.

Eleverne skal hjælpe Thomas med mobilisering. Bagefter giver ham dem feedback. Foto: Jeanette P.B. Dalsgård

Thomas Nielsen er den sidste træner. Han har været fysioterapeut siden 1992. Han er konkurrencemenneske og valgte for seks år siden, at blive skills-træner. Den øvelse eleverne skal lave hos ham, er at hjælpe ham ud af sengen og mobilisere ham hen i sofaen. Thomas fortæller eleverne, at de skal være opmærksomme på verbal og non-verbal kommunikation, når de mobiliserer borgerne. Nogle borgere har svært ved at forstå, hvad der bliver sagt, og andre har svært ved at omsætte ord. Han giver det fif, at eleverne skal guide med deres hænder og kroppe. Den, der går bagved borgeren, lægger sine hænder på borgerens hofte for at guide. Den, der går foran borgeren, svinger med store bevægelser først til højre og bagefter til venstre. Det vil borgerne have lettere ved at forstå, og eleverne vil få større succes med deres mobilisering.

Kjole og paryk

Susan Brodersen, som er den Solvej med nedsat væske- og fødeindtag, har iført sig en kjole, så hun ser anderledes ud:

”Det betyder noget, at det er et andet look eleverne møder ved træningen,”

hun siger yderligere, mens hun ser sig rundt:

”Jeg ser om jeg kan finde en paryk, men her er vist ikke nogen.”

Thomas Nielsen, en af de andre trænere, har fundet en hue med flapper, der går ned over ørene. Han har lagt sig under en dyne og venter på, at eleverne skal komme ind og hjælpe med at mobilisere ham hen i sofaen. En strækning på cirka 10 meter. En badestol udgør den rollator, som Solvej går med.

I dag har trænerne ændret proceduren fra sidste gang. I dag er der kun én borger med forskellige problematikker, som eleverne skal forholde sig til. Det var et ønske fra elevernes side. Den kritik har trænerne taget til sig og ændret.

Susan Brodersen ser sig om efter en paryk, men finder ingen: “Det er vigtigt eleverne møder et andet look til skills-træning.” Foto: Jeanette P.B. Dalsgård

Vil gerne være Danmarksmestre

Træningen foregår cirka hver tredje uge, men ligger ikke fast. Op til mesterskaberne mødes trænere og elever oftere. Træner Thomas Nielsen fortæller:

”Vi er Danmarks største sosu-skole og har ikke vundet DM endnu,”

og fortsætter med det største smil på læberne:

”Men det gør vi! Vores store mål er at blive Danmarksmestre inden for 1-2-3 år.”

Inden dagen slutter evaluerer hele holdet dagens træning. Alle elever har mulighed for at fortælle om deres oplevelse. Meldingen er positiv over hele linjen:

”En fed måde at blive undervist på,”

”Jeg er glad for I hørte efter kritikken sidste gang og har ændret det,”

”Det er hyggeligt at være sammen på den måde.”

Træner Susan Brodersen spørger til om mængden af teori i formiddags var for tung. Den 24-årige SSA-elev Pernille Morum Laurtizen svarer:

”Jeg kan godt lide teorien når jeg samtidig kan byde ind og have en faglig dialog.”

Der er fællesskab og faglig sparring ved skills-træning. Målet er at der skal kåres en Danmarksmester i skills. Vejen dertil bliver, at eleverne lærer en masse. De lærer den teoretiske del, den praktiske del og de lærer at udføre det. Vejen til at blive den bedste.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest populære
Inline Feedbacks
View all comments
Alex Bülow
1 year siden

Indledningsvist vil jeg sige, at det glæder mig, at der efterfølgende er en debriefing med fokus på hvad, at der blev gjort godt, og hvad, at der måtte være af forbedringspunkter.

Mvh
Alex Bülow

Konkurrence

Jeanette-Din-Plejesektor

VIND et 1:1 sparringsforløb

Normalpris: 3.995 kr. Konkurrence for sygeplejersker, som overvejer at forlade sit job.

Konkurrencen slutter om: