For fjerde gang skifter personalet fra hjemmeplejen og plejehjemmene i Roskilde Kommune, uniformen ud med fodboldstøvler. De skal til fodboldstævne på Poppelgårdsvej i Roskilde. I år er vikarbureauerne også inviteret i år. Nosrat Nouri har sat dem stævne på fodboldbanerne lidt uden for byen
Det er fredag eftermiddag. Datoen viser den 19. august. Klokken er 15,54. Himlen er grå og det regner. Nok til at tøjet bliver gennemblødt. Håret sjasker. Ned ad Køgevej ved Vor Frue og så til højre ved Poppelgårdsvej. Lidt skjult bagved ligger fodboldbanen. Der holder flere biler og flere dukker op i træningstøj og fodboldstøvler. Humøret er højt og stemningen er god. Det er heldigvis ikke koldt, 21 grader står der på mobilen.
Mor og papfar bakker op
Der er god opbakning til de spillende hold på banen. Der bliver fulgt flittigt med fra sidelinjen. Hver kamp varer 10 minutter og så skal næste hold på banen. Alle skal spille mod hinanden. Til sidst bliver pointene talt sammen og vinderen får pokalen. Der er også medaljer til 1. pladsen, 2. pladsen og 3. pladsen.
Mor og papfar til Julia, som spiller på Sydholdet, er mødt op for at støtte holdet. Roskilde Syd spiller i sorte trøjer. “Roskilde Syd” står der på ryggen. Mor har kort, gyldent hår og briller i samme farve. Hun står med et papbæger i hånden, måske har der været kaffe i. Hun har en grå cardigan på, som dækker over en sort trøje med hvide streger. Papfaren står bagved og holder en stor paraply, hvor der står Royal Copenhagen i kanten. Han har en stribet, langærmet sweatshirt på. Han har en ørering i venstre øre.
En yngre mand med glade øjne og smil på læben er også mødt op for at støtte arrangementet. Han er ansat i team midtbyen:
”Det gamle team nord,”
fortæller han. Han står med en stor, blå paraply. Der kunne stå tre af hans størrelse under paraplyen. Han har røde shorts på og forvasket, sort t-shirt. En sorte rygsæk kommer til syne, da den yngre mand drejer lidt til siden. Han skal ikke spiller med:
”Jeg er her bare,”
fortæller han.
Lige ved siden af ham er en spiller fra Roskilde Syd ved at varme op. Hun skal ind og spille om lidt. Hun hopper lidt på stedet, så den langærmede grå bluse hun har på under sin sorte t-shirt, svejer i takt med hendes bevægelser. Hun har bundet håret sammen i en hestehale, som hænger ned ad ryggen. En sort hårbøjle fuldender frisuren.
Det sociale trækker
Michael er en ældre herre. Han hører til holdet med de gule trøjer. Det er Midtbyen, dag. Til dagligt er han husassistent, hvilket betyder, at han gør rent hos borgerne. Det er første gang han er med til fodbolden:
”Jeg har været i hjemmeplejen i mange år og har ikke spillet fodbold i over 30 år. Jeg har set de har spillet før og tænkte, at jeg gerne ville være med i år. Det giver også mulighed for at møde kollegaer,”
siger husassistenten og tilføjer:
”Det er ret hyggeligt. Også at lederen er her.”
Også på aftenvagtholdet er opbakningen klar. Yusuf er social- og sundhedshjælper og har været fast aftenvagt i syv år. Selvom vejret godt kunne være bedre, synes han det er hyggeligt:
”Det er tredje gang jeg er med. Det er hyggeligt at være sammen med mine kolleger på en anden måde. Uden for arbejdet.”
Også hans kollega, ved siden af ham, tilslutter sig, at det er hyggeligt. Han er også social- og sundhedshjælper og har været ansat i Roskilde Kommune siden 2016.
Demenscentret Kristians Minde er mødt op i dag med hvide kasketter:
”Vi skal jo skille os ud,”
siger flere af dem i kor.
De fleste af dem, som deltager i dagens stævne, er ufaglærte, blandt andet Anders, Niklas og Emma. De har afdelingsleder, Rasmus, og centerchef, Anders, med.
Hvad angår regnen er holdet enige:
”Der findes ikke dårligt vejr, der findes kun dårlig påklædning.”
Hvorfor de har sagt ja til at deltage i dag, siger Emma med et drillende grin på læben:
”Jeg blev mere eller mindre tvunget til det af min chef,”
men skynder sig alligevel at sige:
”Det er hyggeligt med noget socialt.”
De hvide kasketter er indkøbt til formålet.
Vikarbureauet Del er med for første gang. Det blev etableret for 4-5 måneder siden. De har sagt ja til at deltage i dag fordi de gerne vil lære kunderne at kende og for at komme tættere på deres medarbejdere. De spiller i orange t-shirts. Stifteren af bureauet fortæller:
”Vi har vundet vores første kamp. 2 – 1.”
Alle er enige om at det er et rigtig godt arrangement. Det er dejligt at være sammen med kollegaerne og være sammen på en mere social måde, end når de er på arbejde.
Fem hold stiller op
Nosrat Nouri arbejder i Roskilde Kommunes hjemmepleje. Han er teamkoordinator i Distrikt 1. Han har været ansat i 10 år. Ideen til stævnet opstod for nogle år siden. Han har selv spillet fodbold i mange år og tænkte, at det var en god måde at samle personalet på i kommunens hjemmeplejer og plejehjem. Som teamkoordinator har det været nemt for ham at koordinere. Han skulle ikke spørge nogen om lov. Hvert hold som deltager, har betalt en gebyr for at deltage. Pengene bliver brugt til pokal og medaljer.
Roskilde Kommunes hjemme- og sygepleje er opdelt i to distrikter, med fire områder i hver.
Arrangementet er blevet en succes:
“Det er noget folk snakker om hele året og de glæder sig til næste arrangement.”
I dag er der samlet fem hold til stævnet:
-
Vikarbureauet Del
-
Midtbyen, dag
-
Demenscentret Kristians Minde
-
Roskilde Syd
-
Aftenvagterne
Otte hold, mente Nosrat Nouri der ville være plads til i år.
Regn – og god stemning
Det ene hold på banen spiller i røde trøjer. Det er aftenvagtholdet fra Dronning Margrethes Vej 28. Det andet hold har orange trøjer. De kommer fra vikarbureauet Del. Lederen for aftenholdet, Jule Larsen er med sit hold. Hun synes det er et godt arrangement:
”Det er fedt at være sammen med kollegaer og medarbejdere – og også på tværs af organisationen,”
Siger hun med begejstret stemme.
Julie Larsen har skiftet uniformen ud med træningstøjet. Hun skal spille med i dag, sammen med sit hold. Hun har en lang hestehale ned ad ryggen. Hun har en langærmet trøje på. Den er turkis. Korte, sorte bukser og sorte strømper, som går hende til knæet. Støvlerne skiller sig ud fra resten med sin røde farve.
Lederen for hele Distrikt 1, Helle Juliussen, hepper også med på sidelinjen. Hun er leder for dag- aften og nattevagterne. I højre hånd holder hun en paraply. Der står NCC med sorte bogstaver på kanten af den.
Hendes korte hår er vådt, som om paraplyen blev slået op efter regnen begyndte. I venstre hånd har hun en flaske med vand. Den sorte jakke hun har på, står åben. Lange busker og en rød trøje. På højre hånd bærer hun en vielsesring i guld. Hun skal ikke spille med:
”Neeeej, jeg er ikke så god til at løbe”
siger hun med et stort smil, og siger videre:
”Jeg har ellers fået tøjet på, men er ikke god til at løbe. Så støtter jeg arrangementet i stedet for.”
Humøret er højt og Helle vender sig hurtigt mod banen igen og hepper videre.
Der summer af snak og god stemning langs banen. Der høres sludren over det hele, hyggestemning. En hopper af spænding over kampen på banen, mens andre går lidt frem og tilbage. En spiser æble.
Der er sat et hvidt telt op, det eneste sted med tørvejr. Alle stolene derinde er optagede. Et par børn sidder med mobiler. En dreng på omkring otte år. Han har korte bukser på, sorte sko og en sort t-shirt. Han har sort hår og er helt fordybet i telefonen. Han kigger slet ikke op. To danske flag er sat op i teltet. Inden for står der et bord med pokalen og medaljerne.
Flere med næste år
Nosrat Nouri vil videreføre traditionen til næste år. Men næste år vil han prøve at invitere nogle andre kommuner, og prøve at lave en turnering ud af det. Der er i hvert fald god opbakning til hans initiativ i Roskilde kommune og alle lader til at hygge sig. Alle dem, som er mødt op til dagens stævne, har i hvert fald trodset vejret og der er god stemning, og godt kammeratskab. Der er plads til alle, så længe de arbejder i hjemmeplejen, på plejehjemmene eller i vikarbureauerne