Oversygeplejerske rækker ud på Facebook

Oprettet: 23. januar 2023
Af: Jeanette P.B. Dalsgård
Liselotte WL

Til foråret 2023 åbner Behandling Af Selvskade på psykiatrisk center i Glostrup. Oversygeplejerske, Liselotte Wendelboe Larsen, bruger de sociale medier aktivt i sin søgen efter sygeplejersker. Hun lægger sine stillingsopslag på Facebookgruppen ”Jeg er sygeplejerske”. Her spørger hun samtidig, hvad der kan få sygeplejerskerne til at søge en stilling hos hende

Et af de opslag, som Oversygeplejerske, Liselotte Wendelboe Larsen, har lagt på Facebook-gruppen "Jeg er sygeplejerske"

Flere gange har oversygeplejerske, Liselotte Wendelboe Larsen, lagt stillingsopslag på de sociale medier, for at række ud til sygeplejerskerne. Den personalegruppe, hun ønsker ansat. Hun oplever en stor anerkendelse af hendes metode på Facebook og får mange svar. Desværre giver det ikke mærkbart større volumen af ansøgninger. Oversygeplejersken reflekterer meget over, hvordan hun formulerer sine stillingsopslag, så de matcher afdelingens behov, jobbets indhold, kompetencekrav og sygeplejerskernes forventninger til vagter, løn og kurser.

Stiller mange krav

Liselotte Wendelboe Larsen får ingen ansøgninger. Det er hun ked af. Hun synes selv det er en spændende arbejdsplads, som hun præsenterer for sine kommende medarbejdere. Hun fortæller:

”Jeg har en attraktiv stilling, på et helt nyt afsnit, med nye metoder. Vi har grundig oplæring og der er mulighed for videreuddannelse,”

hun siger videre:

”Jeg har gjort en kæmpe indsats og er uforstående over for, hvad der skal til.”

Liselotte er oversygeplejerske på afsnittet Behandling Af Selvskade (BAS). En helt ny afdeling på psykiatrisk center i Glostrup. Det åbner i løbet af foråret og er et prestigeprojekt, med inspiration hentet fra Tyskland, hvor man har opnået overraskende gode resultater. 

Når sygeplejerskerne svarer Liselotte på hendes opslag på Facebook, er det med blandede beskeder. Hun har fået rigtig mange positive tilkendegivelser: Nytænkende og rart at se, er blot nogle af dem.

Til gengæld oplever oversygeplejersken også, at sygeplejerskerne stiller mange krav:

”En del af svarene handler om maksimalt to vagttyper, 12 timers vagter og færre weekendvagter,”

fortæller hun, og fortsætter:

”Rigtig meget handler om løn.”

En af kommentarerne omhandler løn og arbejdsvilkår og er den kommentar med flest likes. Hvilket forfatteren til kommentaren også selv pointerer. Liselotte erkender, at lønnen er vigtig og nok også afgørende, men tyr til en metafor:

”Hvis jeg køber et hus og isætter et dyrt, dyrt køkken, så mangler jeg penge til bad og bryggers.”

Oversygeplejersken har stor respekt for, at sygeplejerskerne ønsker en ordentlig løn, men med et allerede fastlagt budget, som giver hende mulighed for at ansætte 16 medarbejdere, giver det en naturlig begrænsning. Liselotte Wendelboe Larsen er klar over, at det også begrænser, hvor gode og fleksible forhold hun kan tilbyde sine kommende medarbejdere. Hun har hele tiden for øje, at der er vagter, som skal dækkes 24 timer i døgnet.

Til gengæld synes Liselotte det er et spændende speciale, hvor medarbejderne får en gratis DAT-uddannelse (Dialektisk Adfærds Terapi) og hvor hun tilbyder en grundig og individuel lønforhandling.


Sygeplejerskernes svar på Oversygeplejerske, Liselotte Wendelboe Larsens opslag:
 
 • Står af på fuld tid i blandede vagter
 • Der skal være mulighed for færre timer
 • Fast dag/aften/nat
 • Weekendvagt hver 4. weekend – i 12 timers vagter
 • Ønske om en beskrive af, hvordan lederen vil være med til at underbygge et godt arbejdsmiljø
 •  Erfarent personale, til at understøtte det fysiske og mentale fundament
 
 
 
 • 12 timers vagter fredag, lørdag og søndag – og derved færre weekendvagter
 • 37 timer i blandede vagter lyder hårdt
 • Max. to vagtlag
 • God løn baseret på kompetencer
 • Ønsker ikke nattevagterne
 • Beskrivelse af kompetencer,
 • Fleksibilitet i forhold til arbejdstider og måder at arbejde på
 • Individuel og konkurrencedygtig løn
 
 

 • Nej tak til tre vagtlag
 • Sikkerhed (da det er en psykiatrisk afdeling) og mulighed for supervision
 • Mentorordning
 • Fast rulleplan
 • Er kurser med fuld løn?
 • Hvordan ser en dag i afsnittet ud og er der andre fordele ved at søge stilling
 •  Valg af timetal fra 25 timer og op

Varierer stillingsopslagene

Liselotte Wendelboe Larsen reflekterer en del over de svar, hun modtager fra sygeplejerskerne. Hun har drøftet dem både med sine kolleger og lederne:

”Jeg vil gerne bruge de svar jeg får af sygeplejerskerne i mine stillingsopslag. Jeg reflekterer meget over deres ønsker og krav, både til selve opslaget, men også i forhold til den praktiske fremtid jeg kigger ind i.”

Liselotte tænker også meget over sammensætningen af kompetencer. Hun fortæller:

”Jeg søger egentlig sygeplejersker med psykiatrisk grunderfaring. Jeg fik en ansøgning fra en nyuddannet og kan godt ansætte hende, men det bliver meget sårbart til et helt nyt specialeafsnit med for mange nyuddannede.”

Dybest set ønsker oversygeplejersken at ansætte personale, som vil patientgruppen; Emotionelt ustabile personlighedsforstyrrelser med selvskade. Personale, som synes projektet er spændende:

”Rammer jeg de personer jeg ønsker ansat, med de ord og det ordvalg, som jeg bruger i opslaget?”

spørger Liselotte sig selv om. Det handler om afvejning og balance af, hvem hun ønsker at ansætte.

Stillingsopslagene bliver ændret i takt med sygeplejerskernes svar og i takt med at åbningsdagen nærmer sig. I starten skrev Liselotte ærligt, at sygeplejerskerne kunne udlånes til andre afdelinger. Det fjernede hun igen.

”Ingen sygeplejersker ønsker at blive udlånt;”

erfarede hun meget hurtigt. Liselotte vil gerne dele udviklingen med de sygeplejersker, som hun så brændende ønsker ansat.


Medspiller – ikke bare leder

Ligesom Liselotte har svært ved at rekruttere sygeplejersker, er hun klar over, at det gælder mange andre også. Det trøster hende lidt, men får hende ikke til at hvile på laurbærrene. Hun kæmper videre og lægger fortsat opslag på Facebook, LinkedIn og sin egen private Facebook-profil:

”Jeg har lagt en video op, af mig selv, hvor jeg taler direkte ind i kameraet,”

fortæller oversygeplejersken.

Hun blev ansat på projektet den 1. maj 2022. Hun har forsøgt at rekruttere lige siden. Hendes opgaver er også at opbygge Sundhedsplatformen, så den er klar til åbningen. Hun er med til at indrette de nye lokaler, vælge farve på væggene, hele renoveringsprocessen og som rosinen i pølseenden: Implementering af den 400 sider lange tyske manual, som de skal bruge i hverdagen på det nye afsnit.

Det er vigtigt for Liselotte Wendelboe Larsen, at vise og fortælle de kommende medarbejdere, at hun er en medspiller og ikke bare leder. En sygeplejerske har hørt om Liselottes lederevner, på sine vikarvagter:

”Jeg har haft flere vagter, hvor jeg har hørt mine kollegaer snakke yderst positivt om dig og dine ledelseskompetencer. Du har i hvert fald et godt ry blandt sygeplejerskerne. Det synes jeg, at du og alle andre skal vide.”


Summa summarum er, at rekruttering er en svær nød at knække. Der er mange elementer i spil. Liselotte prøver at navigere rundt mellem dem og få alle enderne til at nå sammen. Det er vanskeligt med et klemt budget, mange krav fra målgruppen, en vagtplan, der skal gå op og en nært forestående åbning. Rekrutteringen foregår i et presset marked, hvor lederne endda stjæler personale fra hinanden. Og hvor arbejdsgiverne bruger stadig mere kreative løsninger, i håb om at få netop deres stillinger besat.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Konkurrence

Jeanette-Din-Plejesektor

VIND et 1:1 sparringsforløb

Normalpris: 3.995 kr. Konkurrence for sygeplejersker, som overvejer at forlade sit job.

Konkurrencen slutter om: