Alle har været der.
Eller måske de fleste. Det er sidst på måneden, og det kniber lidt med pengene på bankkontoen. Du vil ikke trække over for at undgå minus på kontoen, for du ved, når lønnen er sat på kontoen, går pengene til dit overtræk. Og sådan vil det højst sandsynligt også se ud næste måned.
Bankrådgiveren forsøger at bære over med dig. Men nok er nok. Hvor længe skal du blive ved?
Du må lære at leve med det, du har, eller tjene mere for fortsat at kunne udleve din drømme. Men ingen kredit mere.
Jeg tror, det er sådan, jeg vil forklare mit forhold til landets nuværende statsminister, Mette Frederiksen. Hun har vendt sygeplejerskerne ryggen. Og de har jeg svært ved at tilgive hende for. Og jeg tror, at sådan har de fleste af mine kollegaer det også. Hun har ingen kredit mere. Hun har nået sine grænser for overtræk, og det er simpelthen ikke muligt længere at håbe på “lev med endnu er overtræk.”
Jeg kan stadig huske de 10 uger fra sidste sommer, hvor landets sygeplejersker strejkede for bedre løn og vilkår. 10 ugers strejke blev kvitteret med et indgreb fra beskæftigelsesministeren på en sen eftermiddag, hvor strejken officielt sluttede med det, som jeg og et flertal af sygeplejerskerne to gange stemte imod. Vi marcherede en sidste gang gennem Strøget og sluttede turen på Københavns Hovedbanegård. Der blev spillet “We Are The Champions” af Queen, mens der trillede tårer ned ad kinderne på mine kolleger. Jeg kommer aldrig til at glemme det frustrationsfyldte blik. Og magtesløsheden.
Det var Mettes skyld.
Hver gang lønspørgsmålet blev stillet til landets statsminister, blev den danske model brugt som undskyldning, for ikke at blande sig i debatten.
Mette er nødt til at sætte pengene ind på kontoen nu
Men det handlede aldrig alene om løn. For det handlede i lige så stor grad om borgere, som ikke kan få den pleje, de har ret til, fordi vi mangler kollegaer.
Men i dag, et år efter sygeplejerskestrejken, har statsministeren nu taget løndiskussionen op. Hun håber på, at sygeplejerskerne tror på hende. Selvom det er glædeligt, at det endelig er gået op for hende, at løn er afgørende for at sikre sundhedsvæsenets fremtid, har jeg altså stadig svært ved at tro på hende.
For hvad har ændret sig siden sidste år?
Når undersøgelser viser,
at sundhedspolitik er vigtigst for danskerne ved det kommende folketingsvalg, bør det ikke overraske os, at hun blander sig i løndebatten.
Sundhed er vigtigst for danskerne til det kommende valg, viser ny måling fra TV2. For løn har betydning for fastholdelse og rekruttering af personale – og personale er vigtigt for, at danskerne kan få sundhedshjælp.
Men statsministeren har så mange gange lavet overtræk (for slet ikke at nævne coronabelastningen og de 1.000 kolleger, hun også står i gæld til os med). Hun er nødt til at indse, at der ikke er mere kredit på hendes kort, og at vi må og skal se konkret handling fra hende. Ikke flere ord. Kun handling.
Mette er nødt til at sætte pengene ind på kontoen nu. Ellers er jeg bange for, at hun aldrig vil få sit kort igen.