Månedens spørgsmål – September 2022

Oprettet: 1. september 2022
Af: Jeanette P. B. Dalsgård
Hænder i siden

Hvordan løser vi paradokset mellem at tale højt og åbent om personalemanglen i plejesektoren, uden at tale faget ned?

Det er ingen hemmelighed, at plejesektoren har massive problemer med personalemangel. Der har været mangel i årevis, men nu bliver der talt højt og åbent om det.

Samtidig forlyder det, at det er plejesektorens egen skyld. De har selv talt faget ned.

Men hvad skal plejesektoren så gøre, hvis de ikke må tale højt og åbent om den massive mangel, uden at blive beskydt for at tale faget ned? Og uden næsten at være nødt til at romantisere forholdene.

Hvad har du af forslag?

Foto: Pixiabay.com
Subscribe
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Inline Feedbacks
View all comments
SIFF
2 years siden

Personalemangel og ufaglærte er jo præcis det der gør at faget bliver til noget der ikke er fagligt funderet. Rigtig mange har lært hvad man skal, men det er ikke en mulighed i praksis. Sig stop til ufaglærte der arbejder som faglærte så vi sender et signal om at farligheden er vores udgangspunkt, til at være en professionel faggruppe. Vi har alt for mange “synsninger”, mennesker der taler utroligt dårligt dansk, ikke kan læse eller skrive forståeligt i en journal. – Vi har så utroligt mange som har vænnet sig til at der ikke er nok til at løse opgaverne baseret på faglihed og der “bare” arbejder indenfor rammerne, der er lagt fra politisk side… Der er stor fare for forråelse i faget!!!
De faglærte for alt for lidt i løn og pension, der er frastødende og ikke tiltrækkende.
Alt for meget fysisk og psykisk vold er da ikke noget normale mennesker bliver tiltrukket af – Hvis vi havde farligheden og mennesker nok til rådighed, ville en masse situationer kunne forebygges eller stoppes.

Mette
2 years siden
Svar  SIFF

Den dag hvor landets kommuner begynder på at behandle mennesker ordentligt, det gælder både børn, syge,handicappet og ældre skal omsorgs personale nok vende tilbage, der er ingen der har lyst til at være en robot, uden følelser.

Heidi O.
2 years siden
Svar  SIFF

Der er intet paradoks eftersom ingen af os taler faget ned, og vi skal lade være med at købe politikernes spin om at vi gør. Jeg har aldrig hørt nogen sige, at selve det at være sygeplejerske, at hjælpe andre og at gøre en forskel, er grunden til vi søger andre græsgange, og det er dét faget handler om. Det vi råber højt om er de vilkår og den løn politikerne har givet os for at udføre vores fag, og det er DET vi desperat prøver at gøre opmærksom på.

I skriver jo selv “Der har været mangel i årevis, men nu bliver der talt højt og åbent om det.”, hvilket viser, at manglen på personale begyndte længe inden vi begyndte at tale højt og åbent om det. Hvis det er vores høje røster der skræmmer folk væk NU, hvad skræmte dem så væk inden vi talte om det???

Så jeg fortsætter med at ytre mig og informere om de forhold vi arbejder under!!

Mette
2 years siden

Den dag hvor landets kommuner begynder på at behandle mennesker ordentligt, det gælder både børn, syge,handicappet og ældre skal omsorgs personale nok vende tilbage, der er ingen der har lyst til at være en robot, uden følelser.

Gitte
2 years siden

Det er ærligt talt ikke på vores skuldre at løse opgaven om at tale faget op. Vi snakker ærligt om de vilkår og rammer vi går I hver eneste dag og efterhånden, ja så kommer det ud som afmagt. Afmagt over der ikke bliver gjort noget uanset hvor meget vi råber. Politikerne har i lang tid nu kunne lave spin, således vi i samfundet bliver set som “hænder”, “omsorgsgen pga køn” og meget mere. Det ER at tage vores faglighed fra os og de ved at det virker. De ved det virker, fordi mange i samfundet ikke ved, hvad en sygeplejerske laver og hvor meget vi kan lave. Vi har en helt vildt høj faglighed fordi vi bliver uddannet på et generelt plan og derfra hele tiden skal videreuddanne os, når vi skifter b.la. afdeling til afdeling, dvs fra et speciale til et andet. Vores fagforening skal blive meget bedre til at formidle hvad det er vi kan og hvorfor det kun er os der kan dette. Økonomisk burde det handle om udbud og efterspørgsel. Fordi vi er uddannet generelt, mener politikerne at vi er nemme at skifte ud. Men nu er vi kommet til et punkt, hvor vi snart ikke længere har vikarer eller ufaglærte at trække på og desuden så vil de fleste sygeplejersker jo også mene at vi ikke kan skiftes ud med andre. Og det kan vi ikke – vi skal have formidlet hvorfor vi ikke kan skiftes ud og det kun er os som faggruppe der kan varetage opgaverne

Ida
2 years siden

Vi bliver nødt til at fortælle hvad der foregår. Alt for længe er der blevet dækket over og ikke sagt fra over for faglige svigt. Det gør fagets kvalitet dårligere og det kan ingen være tjent med.

Susanne
2 years siden

Faget er attraktiv nok i sig selv, opgaverne er næsten uanset speciale udfordrende, spændende og svære, alle med lyst til menneskelig interaktion, nysgerrighed på fysiologi og psykologi, og lidt hang til “adrenalin” i sin dagligdag vil kunne finde en plads. Så lad os italesætte essensen af hvad sygepleje er – uden at romantisere. Når det dermed er sagt så skal vi skabe gode arbejdspladser, det er altid nemt at pege på at ledelsen ikke er god nok, og det kan der være noget om, MEN vi er nødt til at huske på at en leder i det offentlige/kommunale system SKAL rette ind til højre efter hvad der politisk bestemmes. OG det er desværre ikke altid at de akademikere der klæder vores politiker på i forhold til mulige løsninger og besparelser for alvor har hverken en ledelsesmæssig uddannelse/forståelse eller for den sags skyld et fornuftigt indblik i hvordan de bedste sundhedsfaglige løsninger laves. Som leder, har man den opgave at skabe de bedste forhold for ens ansatte, men hvis rammen man stilles til rådighed er ELENDIG så er opgaven umulig. Jeg tror man kunne skære mere ind til benet, hvis dialogen fra lederen på gulvet ikke skulle gå gennem adskillige led før end den ender hos beslutningstagerne. Måske vil det endda medføre bedre rammer, og står man som leder pludselig med nogle rammer hvor man rent faktisk kan skabe gode og meningsfyldte forhold, er jeg også ganske overbevist om at man kan rekruttere, og hvis det pludselig er gode rammer, spændende arbejdsopgaver (og dem har vi) og arbejdsglæde der fortælles om, vil søgningen til uddannelsen også stige.
Det ligger for mig som en selvfølge at grundlønnen er nødt til at blive tidssvarende, at genetillæg (og ja det er gene at arbejde aften, nat, weekend, helligdage) reelt belønnes. Der er for mig at se ikke nogen kvikfix – der er heller ikke nogen omkostningsfri løsning, (måske kan der hentes penge i leddene mellem ledere og beslutningstagere?) MEN på sigt, vil gode rammer, korrekt løn og meningsfyldt arbejde givetvis give færre sygedage, mindre udskiftning (det er mega dyrt hver gang en ny skal introduceres) og alt dette vil forhåbentlig give en endnu mere kvalitativ behandling af patienter/borger hvor behovet for indlæggelse/hjælp dermed vil falde og af den vej være mindre dyrt.

Mulle
2 years siden

Jeg er uddannet ssa og har tillært mig en masse viden og kompetencer som jeg føler man bliver frataget når man kommer ud og arbejde, det der med at stedet bestemmer hvad en ssa må og ikke nå er virkelig forvirrende. Man er altid itvivl om hvor man står som ssa . Jeg har været på forskellige afdelinger på sygehuse hvor man må alt på fode med sygeplejerske men i hjemmepleje bliver man så frataget de kompetencer igen. Det synes jeg simpelthen er en skandale at man kan blive frataget nogen kompetencer du har i din uddannelse. Det vil svare til man får kørekort men alligevel ikke må køre . Og jeg må indrømme at jeg helst ikke snakker om hvad min udannelse er. De må se af at erkende at sosu ikke er boget man kommer sovende til en ssa uddannelse tager 3,5 år og er mega svær at komme igennem.

Konkurrence

Jeanette-Din-Plejesektor

VIND et 1:1 sparringsforløb

Normalpris: 3.995 kr. Konkurrence for sygeplejersker, som overvejer at forlade sit job.

Konkurrencen slutter om: