De ældre dør af manglende tandbørstning

Oprettet: 31. oktober 2022
Af: Liselotte Borggren Hinrich SSA og tandplejer Stifter af Den Glade Mund Ramløse
Tænder

– Dårlig mundhygiejne er et udbredt problem, og en stor del af årsagen til lungebetændelse, smerter og underernæring, hos vores ældre borgere

Tandbørstning redder liv

Hvis plejepersonalet blev bedre til at børste de ældres tænder, så kunne 10% af indlæggelser fra plejehjem, p.ga lungebetændelse undgås, viser undersøgelser foretaget af vpt.dk og isikrehaender.dk.
Ofte skyldes lungebetændelse at der kommer plak (for mange bakterier i munden) i lungerne, p.ga fejlsynkning.
50-87% af plejehjemsbeboere lider af fejlsynkning viser opgørelser fra rhnordjylland.rn.dk, og ugeskriftet.dk.
Flere end 70% af de ældre som har været indlagt med lungebetændelse, og som også lider af fejlsynkning, dør før der er gået 1 år efter udskrivelsen fra hospitalet.
500 indlæggelser om året kan undgås med en bedre mundhygiejne ifl. isikrehaender.dk

Dårlig tænder giver underernæring

Det anslås af tandlægeforeningen, at flere end 50% af de ældre som er afhængig af hjælp til plejen, er underernærede. ”Underernæring kan skyldes mange ting. Men hvis man har smerter i munden p.ga. caries, infektioner, eller mundtørhed, som gør at man ikke kan tygge og synke sin mad, så er det uundgåeligt at man bliver underernæret” udtaler tandplejer Liselotte Hinrich.

Men hvorfor gør vi så ikke noget?

På sundhedsuddannelserne er der ingen koordineret undervisning i mundpleje. Mange steder er der faktisk slet ingen undervisning. Så plejepersonalet ved ikke hvad de skal holde øje med, hvordan de kan forebygge, og hvordan de faktisk selv kan behandle mange sygdomme og tilstande i mundhulen.
48% af plejepersonalet foretrækker andre arbejdsopgaver end mundplejen, og mundplejen er det der oftest bliver valgt fra ved travlhed, viser en undersøgelse foretaget af forskningsleder ph.d. Hanne Konradsen.  
Hos denglademund.dk har man udviklet et koncept med tværfaglig undervisning, som gør plejepersonalet i stand til for alvor at gøre en forskel.

Kompliceret mundpleje

Mange ældre mennesker har fået foretaget mange tandbehandlinger gennem årene, som gør at de har mange ujævne tænder og manglende tænder, som stiller endnu større krav til personalet, ift. deres viden om mundpleje.
Mange ældre mennesker er vokset op før børnetandplejen blev etableret, og før fluortandpastaen blev indført. De har også levet det meste af deres liv før der kom fokus på forebyggelse generelt.
Som prikken over iét, så lider 20% af den voksne danske befolkning ifl. tandlægeforeningen.dk af mundtørhed hovedsageligt den ældre aldersgruppe. Når man mangler spyt så accelererer sygdomsprocesserne i mundhulen meget hurtigere.

Manglende forebyggelse

Så en opvækst uden børnetandpleje, uden fluor og uden fokus på forebyggelse, har helt naturligt været medvirkende til at mange ældre mennesker har et tandsæt som stiller større krav til mundplejen.
Og når man ikke er vant til forebyggelse, så kan det være svært at blive overbevist om, at mundpleje har en forebyggende effekt. Især når man er vokset op med at man først går til tandlægen når man har tandpine.

Må jeg børste dine tænder?

I Danmark anslås det at 87.000 mennesker over 65 år i dag lever med demens. Og antallet forventes at stige til mere end 134.000 i 2035. Og det vurderes at 64-80% af plejehjemsbeboere i dag lider af demens, viser undersøgelser fra videnscenterfordemens.dk og alzheimer.dk.
Når man har demens er det ofte meget svært at håndtere og acceptere når der kommer et ”fremmed” menneske og stikker noget ind i ens mund. Ofte vil det føles som et overgreb, som derfor resulterer i det man kalder for udadreagerende adfærd. Ifl. Psykolog Bo Hejlskov Elvéns teori, er det i virkeligheden bare et menneskes forsøg på at sige fra, når man ikke formår at sige fra på andre måder.
Resultatet er derfor ofte, at der så ikke bliver børstet tænder.

Den store udfordring

Så et menneske som gennem et langt liv har fået foretaget mange tandreparationer, og som ikke har indsigt i effekten af forebyggelse, og som måske har demens, eller har demens under udvikling, og lider af mundtørhed, stiller meget større krav til den måde vi udfører mundplejen på. Og det er vores ansvar.
Ifl. isikrehaender.dk, er mere end 75% af plejehjemsbeboere ikke i stand til at udføre en tilstrækkelig mundhygiejne, og alligevel får mange af dem ikke hjælp til det. Der mangler viden på området.
Derfor er det vigtigt at vi uddanner vores sundhedspersonale, både i den teoretiske mundpleje, men også i hvordan man nemmere får lov til at børste tænder på dem som er svære at komme til.

Løsningen:

Undervisning og tværfaglige projekter som kan øge tandsundheden med op til 90%, som man har erfaret i Københavns kommune:
1: Giv personalet den nødvendige basale viden
2: Giv personalet den nødvendige viden om den personrettede mundpleje
3: Lær personalet at bruge hjælpemidler
4: Lær personalet hvordan man lettere får lov til at børste tænder på et menneske med demens

Subscribe
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest populære
Inline Feedbacks
View all comments
Hanne
1 year siden

Hvis der så pga. Psykisk problemer og almen aldring opstår meget dårlig
(rådne )tænder. Hvorfor bliver de ikke fjernet.
Dette ses hos nogen beboere ved indflytning.

Nana
1 year siden
Svar  Hanne

Ja det vil jeg også gerne høre svaret på.
Har da flere gange hørt tandplejen der kommer på centrene sige, at den dårlige tand burde fjernes. Men at det ikke er noget de kan pga diverse problematikker, som demens, udadreagerende adfærd mv. Især også hvis det er kørestolsbrugere det har besvær med at komme til en rigtig tandlæge.

1 year siden
Svar  Nana

der er en særlig tandlæge ordning for en borger som du beskriver i alle kommuner

Konkurrence

Jeanette-Din-Plejesektor

VIND et 1:1 sparringsforløb

Normalpris: 3.995 kr. Konkurrence for sygeplejersker, som overvejer at forlade sit job.

Konkurrencen slutter om: