Anne Dorte Skovgaard: Hvilken karakter har politikerne mon som mål for ældreplejen?

Oprettet: 16. oktober 2022
Af: Jeanette P. B. Dalsgård
Hmm, hvad mon svaret er

Så blev der udskrevet valg, og jeg er som sådan ikke meget interesseret i politik. Men jeg har alligevel et spørgsmål til vores politikere. Jeg vil bare lige først fortælle en lille historie.

Ikke ret lang tid efter jeg var færdiguddannet social og sundhedsassistent og var sindssygt meget frustreret og afmægtig, over ikke at kunne leve op til mine egne forventninger til min egen indsats, var der en person tæt på mig, som sagde, at jeg med fordel kunne se på karakterskalaen.

Gik jeg efter at lave et 12-tal (Karakteren 12 gives for den fremragende præstation, der demonstrerer udtømmende opfyldelse af fagets mål, med ingen eller få uvæsentlige mangler) på en dag med sygemeldinger og lav bemanding, så er der ikke noget at sige til, at jeg var udkørt og følte mig dårlig til mit arbejde. For det er ikke realistisk. Måske skulle jeg denne dag være mere end tilfreds med et fantastisk 7-tal (Karakteren 7 gives for den gode præstation, der demonstrerer opfyldelse af fagets mål, med en del mangler).

Denne strategi har jeg benyttet mig af mange gange siden, for det gør jeg kan holde mig selv og min indsats ud. Men jeg oplever også bare, at der er ufatteligt mange dage hvor rammerne og vilkårene ikke er til at gå efter toppen. Der hvor det er rigtigt sjovt og givende at være. Hvor vi virkelig gør en forskel. 12- taller er sjældne og der er faktisk dage hvor vi ligger på et utilfredsstillende 4-tal (Karakteren 4 gives for den jævne præstation, der demonstrerer en mindre grad af opfyldelse af fagets mål, med adskillige væsentlige mangler).

Men jeg og mine kollegaer gør hver eneste dag alt hvad vi kan, men er kun dem vi er og har den tid vi har og vi kan rigtigt meget, men vi kan ikke trylle…. – og i bund og grund er tankegangen ikke sund og kan ende med resignation og ansvarsfraskrivelse af min egen indsats. Det er desværre en del af en forråelsesproces. Og det er jo helt forfærdeligt at tænke på.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilken karakter de forskellige partier har som målet for vores ældrepleje?

Så derfor nu tilbage til politikerne.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvilken karakter de forskellige partier har som målet for vores ældrepleje? (tag bare skoler, børneinstitutioner, bosteder, hospitaler og psykiatri med i samme ombæring).
Så ved vi alle hvad vi skal forholde os til.

Hvis borgere, pårørende, indbyggere, ja os alle, forventer vi har et velfærdssamfund med kun få uvæsentlige mangler, og målet – politisk – blot er minimal opfyldelse af krav, så er der ikke noget at sige til, at der er utilfredshed, både hos medarbejderne og dem, der skal have del i ydelserne.
Så kort og godt: Er målet at vores velfærdssamfund skal levere 10-taller? (Karakteren 10 gives for den fortrinlige præstation, der demonstrerer omfattende opfyldelse af fagets mål, med nogle mindre væsentlige mangler).
Ja og jeg har allerede pessimistisk nedjusteret til 10-tallet, for er et 12-talssamfund ikke utopi at tro på?

Eller er politikerne glade nok hvis vi bare er bestået med et 2-tal? (Karakteren 02 gives for den tilstrækkelige præstation, der demonstrerer den minimalt acceptable grad af opfyldelse af fagets mål). For så synes jeg faktisk at det vil være ganske fair at melde det ud. Et mål om et 2-tal kræver altså, at politikerne står ved, at der vil være mangler og der vil ske fejl. Og tager ansvaret….(men det vil stadig være meget utilfredsstillende for medarbejderne og vil på ingen måde hjælpe på rekruttering & fastholdelse og arbejdsglæde & trivsel, men det er jo en anden snak, som vi kan tage senere)

Jeg ved godt, det er naivt, at tro jeg kan få et ærligt svar på mit spørgsmål.
For ingen ville turde gå på valg og kæphøjt sige: “alt over 2 er spild af kræfter…”

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments

Konkurrence

Jeanette-Din-Plejesektor

VIND et 1:1 sparringsforløb

Normalpris: 3.995 kr. Konkurrence for sygeplejersker, som overvejer at forlade sit job.

Konkurrencen slutter om: